Karczochy gotowane na parze z masłem estragonowym

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Karczochy gotowane na parze z masłem estragonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Karczochy:

4 średnie lub duże karczochy (w sumie około 1 kg)

1 gałązka świeżego estragonu

sól gruboziarnista

sok z ½ cytryny

 

Masło:

¾ szklanki masła

1 łyżka drobno posiekanych liści świeżego estragonu

sól gruboziarnista

 

Do podania:

1 mała główka cykorii (z bladożółtymi liśćmi)

1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek

½ łyżeczki octu szampańskiego

sól morska w płatkach

łódki cytryny

Przygotowanie:

Ząbkowanym nożem utnij ćwiartkę każdego karczocha. Nożycami kuchennymi obetnij końcówki liści i usuń łodygi i małe listki z dołu tak, żeby karczochy mogły stać pionowo.

Napełnij duży garnek wodą do wysokości około 5 cm. Dodaj estragon i szczyptę soli. Ustaw koszyk do gotowania na parze i upewnij się, że woda do niego nie dosięga. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.

Postaw karczochy w koszyku, przypraw solą i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykryj garnek i gotuj przez około 35-50 minut, aż spód karczochów stanie się miękki. W razie potrzeby podczas gotowania dolej więcej wody.

Na małej patelni na niewielkim ogniu roztop masło, a następnie wymieszaj je z posiekanym estragonem. Przypraw solą.

W średniej wielkości misce umieść cykorię, skrop ją oliwą i octem i delikatnie wymieszaj. Wyciągnij z karczochów serca i na ich miejsce włóż sałatkę z cykorii. Posyp płatkami soli. Podawaj z klinami cytryny i ciepłym masłem z estragonem.

powrót

Podobne przepisy

Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kora czekoladowa
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.