Jacques Pépin

Karczochy a la Jacques Pepin


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy a la Jacques Pepin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cytryna przekrojona na pół

miąższ (2-3 łyżki) ugotowanego karczocha

¼ łyżeczki posiekanego świeżego estragonu

¼ łyżeczki posiekanej drobno szalotki

oliwa

świeżo zmiażdżony pieprz

sól

 

 

Przygotowanie:


Karczoch opłukać zimną wodą, aby usunąć piasek. Ostrym nożem obciąć wierzchołek liści. Przeciętą powierzchnię przetrzeć połówką cytryny, aby zapobiec zmianie koloru. Nożycami kuchennymi obciąć po centymetrze z wierzchołków pozostałych zewnętrznych liści, aby usunąć ostre kolce. Przetrzeć cytryną. Odkroić łodygę z piętką. Usunąć wszelkie drobne liście. Przetrzeć podstawę połówką cytryny.
Do garnka wlać pięciocentymetrową warstwę wody. Wstawić koszyk do gotowania na parze. Włożyć karczochy wierzchołkiem do dołu. Szczelnie przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień tak, aby woda lekko się gotowała. Gotować na parze 35-45 minut. Sprawdzić, czy karczoch jest miękki, wbijając w denko czubek noża. Wyjąć z koszyka i odstawić na bok, do ostygnięcia. Łyżeczką cierpliwie zeskrobać jadalny miąższ z zachowanych liści. Z jednego karczocha można uzyskać 2-3 łyżki. Dodać estragon, szalotki i obficie skropić oliwą. Doprawić świeżo zmiażdżonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać widelcem. Ułożyć na dnie karczocha i podawać na liściu sałaty głowiastej, przybrane gałązką koperku.

powrót

Podobne przepisy

Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.