Adam Chrząstowski

Karczek faszerowany szynką, żółtym serem, kurkami i szałwią oraz sałatką z warzyw z rusztu i szpinaku


Przepis z programu Adam na lato (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 12540

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g grubej karkówki bez kości możliwie słabo przerośniętej tłuszczem

4 plastry szynki wędzonej

4 plastry sera gouda

12 dużych kurek

8 listków szałwii

2 łyżki musztardy sarepskiej

sól pieprz

1 papryka czerwona

1 mały bakłażan

1 duża cukinia

1 mały fenkuł

1 czerwona cebula

¼ kg liści młodego szpinaku

zioła prowansalskie

1/3 szklanki oliwy z oliwek

4 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso dzielę na 4 plastry, każdy z plastrów kroję na pół nie docinając do końca i rozkładam jak książkę. Kurki solę smaruję niewielką ilością oliwy i opiekam na ruszcie. Rozłożone mięso, smaruję musztardą, nakładam po 2 listki szałwii, plaster szynki i plaster sera, oraz po 3 kurki. Mięso składam, spinam wykałaczkami i przyprawiam. Piekę na średnio rozgrzanym ruszcie przy zamkniętej pokrywie.
Paprykę, bakłażana, cukinię, fenkuł i cebulę kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kropię niewielką ilością oliwy i wszystko opiekam na ruszcie. Gdy się zrumienią kroję wszystko w paseczki i dodaję resztę oliwy i ocet balsamiczny. Umyty szpinak kroję w paski i mieszam z warzywami, podaję do sakiewek z karczku.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.