Marieta  Marecka

Kapuśniak


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kapuśniak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g wędzonych żeberek

200 g wędzonego boczku

300 g kiszonej kapusty

1 mała marchew

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

1 mała cebula

½ średniej pietruszki

2 suszone grzyby

2 ziemniaki

sól

pieprz

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka kminku

2 łyżki mąki

olej

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą na wysokość kapusty i pod przykryciem gotujemy ok. 40 minut, aż zmięknie. Jeśli mamy wodę spod kiszenia kapusty zachowujemy ją na później do zakwaszenia zupy.
W osobnym garnku przygotowujemy wywar na żeberkach. Wędzone żeberka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i podgrzewamy na niedużym ogniu.
Marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki. Po ok. 40 minutach dodajemy do wody marchew, pietruszkę, namoczone przez 2 godziny grzyby i gotujemy kolejne 30 minut. Wyławiamy żeberka i studzimy.
Do wywaru dodajemy ugotowaną i odsączoną kapustę, gotujemy kolejne 30 minut i przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy osobno.
Boczek kroimy w paseczki i przesmażamy na patelni, dodajemy do niego poszatkowaną cebulkę i smażymy, aż cebula zmięknie. Przekładamy do zupy, dodajemy również odsączone, ugotowane ziemniaki.
Na tłuszczu spod boczku smażymy mąkę na zasmażkę, jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dolewamy trochę oleju. Na patelnię wlewamy chochlę zupy, rozprowadzamy całość, w razie potrzeby dolewamy więcej płynu i przelewamy całość do zupy. Krótko razem gotujemy i podajemy zupę razem z mięsem obranym z żeberek.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

pattka_90

postów: 3

24.03.2016 14:49

CYTUJ

mniam :) dawno nie jadłam kapuśniaczka więc dzisiaj chyba podskoczę do sklepu

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.