Kapłon z żurawiną, sosem z czekolady i topinamburem

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Kapłon z żurawiną, sosem z czekolady i topinamburem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

filet z kapłona

100 g masła

tymianek

Żurawina korzenna:

100 g świeżej żurawiny

10 g świeżo startej skórki z pomarańczy

10 g imbiru

100 g Porto czerwonego

Sos:

100 g wywaru mięsnego

80 g palonego masła

40 g octu winnego

50 g gorzkiej czekolady

Topinambur:

topinambur

masło

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Gotuj filet z kapłona w temperaturze 56 stopni przez 15 minut, następnie podsmaż na patelni przez max. 2 minuty, dodając masło i tymianek. Jeśli nie masz możliwości zmierzenia temperatury wody do gotowania, możesz od razu smażyć filet na patelni, na wolnym ogniu.

Żurawina korzenna:
Wino odparuj do połowy objętości, dodaj pokrojoną w drobną kostkę skórkę z pomarańczy oraz drobno starty imbir. Wrzuć dojrzałą żurawinę, poczekaj aż zacznie pękać i zdejmij z ognia.

Przygotowanie sosu:
Połącz wszystkie składniki i podgrzej.

Topinambur:
Obierz, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na maśle, aż będzie rumiany.
Ułóż na talerzu filet z kapłona, topinambur, dodaj żurawię i polej sosem. Udekoruj szczawiem zajęczym lub innym zielonym ziołem.

powrót

Podobne przepisy

Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.