Kapłon smażony na słodko

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kapłon smażony na słodko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

kapłon cały (waga ok. 1,6 kg)

Sos:

1 cebula czerwona

50 g masła

1 łyżka stołowa octu winnego

0,1 g szafranu

5 ziarenek czarnego pieprzu

10 g imbiru

pół limonki

50 g oliwek

50 g rodzynek

25 g cukru

50 g wody

sól do smaku

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Kapłona zwilż olejem i posól, włóż go do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika na 2,5 godz.

Przygotowanie sosu:
Obetnij końcówki limonki i pokrój ją wraz ze skórką w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, przysmaż ją na patelni na maśle. Dodaj rodzynki, oliwki, szafran, limonkę, wodę i ocet winny. Dosyp cukier i zagotuj. Do zagotowanego sosu dodaj świeżo starty imbir i pogotuj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kapłona z piekarnika i odkrój od niego pierś, połóż na niej masło i dodaj pierś do sosu. Zredukuj sos o 25%, kapłona przełóż na talerz i oblej go sosem.

powrót

Podobne przepisy

Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.