Marieta  Marecka

Kandyzowana skórka pomarańczy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 1991

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na 1 średni słoik skórki)

4-5 pomarańczy

100 ml wody

250 g cukru

 

Przygotowanie:

Pomarańcze czyścimy dokładnie szczoteczką. Obieramy ze skórki i każdą ostrym nożem pozbywamy albedo – czyli tej białej warstwy. Staramy się wyciąć najcieniej jak się da samą skórkę. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień odsączamy skórkę, kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki. W rondelku podgrzewamy 100 ml wody z cukrem tworząc syrop. Wrzucamy do niego pokrojoną skórkę i gotujemy razem ok. 15 minut ciągle mieszając. Przelewamy do wyparzonego słoika, szybko go zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. W takiej formie postoi nawet rok w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

patusia22

postów: 9

15.04.2015 16:51

CYTUJ

Przepis pyszny :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.