Kandyzowana skórka pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • (na 1 średni słoik skórki)
  • 4-5 pomarańczy
  • 100 ml wody
  • 250 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomarańcze czyścimy dokładnie szczoteczką. Obieramy ze skórki i każdą ostrym nożem pozbywamy albedo – czyli tej białej warstwy. Staramy się wyciąć najcieniej jak się da samą skórkę. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień odsączamy skórkę, kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki. W rondelku podgrzewamy 100 ml wody z cukrem tworząc syrop. Wrzucamy do niego pokrojoną skórkę i gotujemy razem ok. 15 minut ciągle mieszając. Przelewamy do wyparzonego słoika, szybko go zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. W takiej formie postoi nawet rok w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA