Marieta  Marecka

Kandyzowana skórka pomarańczy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 1843

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na 1 średni słoik skórki)

4-5 pomarańczy

100 ml wody

250 g cukru

 

Przygotowanie:

Pomarańcze czyścimy dokładnie szczoteczką. Obieramy ze skórki i każdą ostrym nożem pozbywamy albedo – czyli tej białej warstwy. Staramy się wyciąć najcieniej jak się da samą skórkę. Zalewamy ją gorącą wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień odsączamy skórkę, kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki. W rondelku podgrzewamy 100 ml wody z cukrem tworząc syrop. Wrzucamy do niego pokrojoną skórkę i gotujemy razem ok. 15 minut ciągle mieszając. Przelewamy do wyparzonego słoika, szybko go zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. W takiej formie postoi nawet rok w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Dżem marchewkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

patusia22

postów: 9

15.04.2015 16:51

CYTUJ

Przepis pyszny :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.