Kanapka z wieprzowiną i kimchi

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

Kanapka z wieprzowiną i kimchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

wędzona wieprzowina:

0,5-2,5 kg łopatki wieprzowej

drewno z orzesznika albo jabłoni do wędzenia

woda do namoczenia drewna



glazura:

1 szklanka melasy

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka gotowego słodkiego sosu chili

½ szklanki octu ryżowego

½ szklanki sosu sojowego

2 łyżki startego imbiru

1 zmiażdżony ząbek czosnku

sól i pieprz



kanapki:

8 grubych kromek chałki

2 szklanki startej mozzarelli

kimchi (poszukaj mojego przepisu)



Przygotowanie:

Wędzenie wieprzowiny: kawałki drewna moczymy 30 minut w wodzie. Wędzimy wieprzowinę w wędzarni przez 2 godziny według zaleceń producenta. Wyjmujemy mięso z wędzarni. Glazura: dokładnie łączymy wszystkie składniki. Połowę wykorzystamy po upieczeniu mięsa. Pieczenie wieprzowiny: rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika. Oblewamy mięso połową glazury. Nakrywamy i pieczemy około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. Pozwalamy by mięso odpoczywało 30 minut. Zdejmujemy wieprzowinę z patelni i za pomocą widelca oddzielamy mięso od kości. Odstawiamy. Zdejmujemy tłuszcz z powierzchni sosu z pieczenia. Dodajemy drugą połowę glazury i gotujemy 5 minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Kanapki: na pieczywie układamy ser, mięso, polewamy sosem z glazury, dodajemy kimchi i znów ser. Kanapkę opiekamy w opiekaczu do panini. Zamiast wędzić wieprzowinę w wędzarni, możemy użyć grilla.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.