Janella  Purcell

Kanapka z kurczakiem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kanapka z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kromki białego lub razowego chleba

200 g mięsa z udek kurczaka

pół łyżeczki kurkumy

łyżeczka mielonej kolendry

łyżeczka kminu

ząbek czosnku

kawałek imbiru

łyżka masła orzechowego

60 ml śmietanki kokosowej

chili

świeża kolendra

3 łyżki gęstego majonezu

łyżeczka musztardy dijońskiej

2 łyżki posiekanej szalotki

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w paski i marynujemy w przyprawach i odrobinie oliwy z oliwek przez 3 godziny. Imbir i czosnek miksujemy z oliwą. Kurczaka obsmażamy na patelni beztłuszczowej. Dodajemy do niego pastę z imbiru i czosnku, masło orzechowe i śmietankę kokosową. Smażymy przez 2 minuty. Kiedy wszystko zgęstnieje, dodajemy chili, kolendrę i szalotki. Z chleba robimy grzanki. Smarujemy je majonezem i nakładamy aromatycznego kurczaka. Posypujemy natką kolendry. Podajemy z frytkami i schłodzonym piwem lub winem.

powrót

Podobne przepisy

Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.