Tomasz Jakubiak

Kanapka z kiełbasą pieczoną w piwie miodowo-gryczanym z sałatką z pikli


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

odsłon: 5833

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 długie kiełbasy

2 średnie bagietki

szklanka piwa miodowo-gryczanego

3-4 łyżki musztardy

2-3 goździki

kilka listków świeżego majeranku i lubczyku

cebula

sałatka z pikli:

mały słoiczek ogórków piklowych (sałatka szwedzka)

łyżka musztardy francuskiej

łyżeczka miodu

pieprz

kilka listków natki pietruszki i koperku

łyżeczka zielonego świeżego pieprzu

karmelizowana cebula:

2 czerwone cebule

łyżka brązowego cukru

sól

 

Przygotowanie:

Kiełbasę ponacinaj i włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do kiełbasy.
Przygotuj sos. Musztardę, piwo, goździki i świeże zioła wymieszaj dokładnie. Sosem zalej kiełbasę i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Przygotuj sałatkę z pikli. Do miski przełóż ogórki. Dopraw je musztardą, zielonym pieprzem, miodem, posiekaną natką i koperkiem. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw mielonym pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Dodaj sól i brązowy cukier. Duś przez 15 minut. Bagietkę przekrój na pół. Włóż upieczoną kiełbasę i dodatki, karmelizowaną cebulę i sałatkę z pikli. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.