Tomasz Jakubiak

Kanapka z bakłażanem i jajkiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kanapka z bakłażanem i jajkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 kromek chrupiącego pieczywa

bakłażan

oliwa

2 łyżki masła

3 jajka

sól

pieprz

łyżka oliwy

limonka

kilka listków kolendry

garść młodego szpinaku

Dressing:

3 łyżki majonezu

łyżka pasty tahini

pół cytryny

 

Przygotowanie:

Przygotuj dressing. W misce wymieszaj majonez i pastę tahini. Dodaj wyciśnięty sok z połówki cytryny.
Bakłażana pokrój w plastry i ugrilluj na patelni grillowej .
Na patelnię włóż masło, następnie wbij jajka i smaż na małym ogniu. Polewaj jajko masłem co jakiś czas. Następnie przełóż jajka na talerz.
Ugrillowanego bakłażana włóż do miski. Dodaj sól, pieprz i oliwę. Całość skrop sokiem z limonki i dodaj kilka listków kolendry.
Kromki pieczywa posmaruj masłem i grilluj na patelni. Każdą kromkę posmaruj dressingiem. Nałóż listki szpinaku, plastry bakłażana, a na wierzch maślane jajko. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.