Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami, frytki z dipem z octu słodowego, pudding z awokado

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami, frytki z dipem z octu słodowego, pudding z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

oliwa ziołowa

60 ml oliwy

łyżka rozmarynu

łyżka tymianku

posiekany ząbek czosnku

sól

pieprz



Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami

12 plastrów bekonu

8 kromek chleba

oliwa ziołowa

2 awokado, pokrojone na kawałki

2 dojrzałe pomidory

główka sałaty dębolistnej czerwonej

sól

pieprz



Dip z octu słodowego

240 ml octu słodowego

drobno pokrojona szalotka

drobno posiekany ząbek czosnku

4 liście laurowe

łyżeczka cukru

łyżeczka czarnego pieprzu

sól



Frytki

4-5 dużych ziemniaków czerwonoskórych

olej do smażenia

sól

dip z octu słodowego



Pudding z awokado (wychodzą ok 0,5 l puddingu)

1,5 łyżki żelatyny (pół paczki)

120 ml mleka

dojrzałe awokado

skórka i sok z jednej cytryny

szczypta soli

120 ml mleka skondensowanego



Oliwa ziołowa

1. Do moździerza włożyć zioła. Dodać 2 łyżki oliwy i czosnek.

2. Rozcierać, aż całość nabierze konsystencji pasty.

3. Przełożyć wszystko do miski, dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i odstawić na bok.



Kanapka z awokado, bekonem, sałatą i pomidorami

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i postawić stojak z kratką.

2. Na kratce ułożyć plastry bekonu. Piec około 20 minut w piekarniku, aż będą chrupkie. Wyjąć bekon z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

3. Na blasze ułożyć kromki chleba, posmarować oliwą ziołową. Piec w piekarniku, aż zrobią się lekko chrupkie.

4. Ułożyć kawałki awokado na chlebie, rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem.

5. Na rozgniecionym awokado ułożyć 3 plastry pomidora, doprawić solą i pieprzem. Następnie położyć 4 plastry bekonu. Na końcu położyć liście sałaty.

6. Przykryć całość kromką chleba i przekroić na pół.



Dip z octu słodowego

1. Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać i odstawić.



Frytki

1. Ziemniaki pokroić w słupki o równej długości i grubości 0,6 cm.

2. Włożyć ziemniaki do miski i namoczyć w zimnej wodzie od 0,5 do 24 godzin.

3. W dużym garnku rozgrzać olej do 160 stopni C. Na blasze ułożyć stojak z kratką.

4. Odcedzić ziemniaki i dokładnie osuszyć.

5. Podzielić na porcje. Smażyć, aż frytki lekko się zarumienią.

6. Wyjąć frytki z oleju i ułożyć na kratce. W ten sam sposób usmażyć pozostałe frytki.

7. Podnieść temperaturę oleju do 190 stopni C. Smażyć frytki, aż będą chrupkie i złotobrązowe.

8. Wyjąć frytki z oleju. Przełożyć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć pozostałe frytki.

9. Podawać natychmiast po usmażeniu z dipem z octu słodowego.



Pudding z awokado

1. Wlać 60 ml mleka do miski, oprószyć żelatyną i zamieszać, żeby proszek się rozpuścił.

2. Resztę mleka wlać do małego garnka i podgrzać na małym ogniu.

3. Wlać trochę ciepłego mleka do miski z rozpuszczoną żelatyną i pomieszać. Wlać wszystko do garnka z ciepłym mlekiem.

4. Pozostałe składniki włożyć do blendera. Dodać ciepłe mleko z żelatyną i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Rozlać płyn do naczynek, przykryć folią. Pozostawić na godzinę w lodówce, żeby pudding się ściął.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.