Tomasz Jakubiak

Kanapka gigant z duszonymi żeberkami w rydzach z dodatkiem pikli


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Żeberka

odsłon: 2140

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciabatta

1,5 kg wieprzowych żeberek

150 g zblanszowanych rydzów

150 g kiszonych rydzów

szklanka wody

sól

pieprz

Marynata:

łyżka ketchupu

łyżka jasnego sosu sojowego

łyżka ciemnego sosu sojowego

pół puszki pomidorów krojonych

sól

4 ząbki czosnku

cebula

2 gałązki rozmarynu

4 liście laurowe

Majonez:

3 żółtka

250 ml oliwy lub oleju

kilka listków tymianku

sok z połowy cytryny

ząbek czosnku

łyżka gorącej wody

sól

Dodatki:

6 łagodnych pikli z ogórka

papryczka chili

2 łyżki miodu lipowego

świeża kolendra

Przygotowanie:

W misce przygotuj marynatę. Żebra posól, popieprz i zamarynuj. Odstaw na 2 godziny. Zamarynowane mięso pokrój na mniejsze części i przełóż do szybkowaru. Dodaj pokrojone kiszone i zblanszowane rydze oraz dodatki z marynaty. Do garnka wlej wodę. Wstaw garnek na ogień i gotuj ok. 20 minut. Jeżeli nie masz szybkowaru, gotuj żebra do miękkości. Przygotuj domowy majonez. W misce utrzyj żółtka, sok z cytryny. Stopniowo w bardzo małych ilościach, cienkim strumieniem dodaj oliwę lub olej. Cały czas ucieraj. Na końcu dodaj odrobinę wrzątku, upieczony posiekany czosnek. Majonez dopraw solą i listkami tymianku.
Do osobnej miski dodaj papryczkę chili, miód, kolendrę i pikle z ogórka. Ugotowane mięso oddziel od kości i posiekaj razem z grzybami. Bułkę przekrój wzdłuż. Połowę posmaruj majonezem, nałóż mięso i pikle. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.