Delia  Smith

Kanadyjskie naleśniki z maślanki


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Kanadyjskie naleśniki z maślanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag zwykłej mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 ml wody

120 ml maślanki

3 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy, suche składniki mieszamy, podobnie jak maślankę z wodą. W kopczyku mąki robimy zagłębienie. Wlewamy porcję płynu i mieszamy elektrycznym mikserem. Do mieszanki dodajemy porcjami wymieszane jajka. Wszystko razem ubijamy na dużej szybkości, aż do otrzymania gładkiego, pozbawionego grudek ciasta. Naleśniki najlepiej smażyć na bardzo gorącym smalcu – około 45 sekund na każdej stronie. Naleśniki polewamy syropem klonowym i podajemy z odrobiną świeżej śmietany. Można ją zastąpić bitą śmietaną, albo lodami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.