Kambodżańska sałatka z wołowiną

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia kambodżańska

Kambodżańska sałatka z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sałatki:

250 g wołowiny (rumsztyk, rostbef lub polędwica)

1 główka sałaty lodowej albo rzymskiej, podzielona na liście

1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki

1 szalotka, pokrojona w piórka

50 g orzechów arachidowych, prażonych i posiekanych

garść kiełków fasoli mung



Składniki dressingu:

1 czerwone chilli, grubo posiekane

2 gałązki trawy cytrynowej

sok z ½ limonki

1 łyżka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka pasty krewetkowej

woda do rozcieńczenia pasty



Do podania:

garść posiekanych świeżych ziół: mięty, bazylii i kolendry



Przygotowanie:

Odetnij tłuszcz z porcji wołowiny. Pokrój w paski o długości 2,5 cm i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki sałatki, wymieszaj.



Przygotuj sos:

Drobno posiekaj trawę cytrynową, rozprowadź wodą pastę krewetkową, wrzuć wszystkie składniki do miseczki i wymieszaj. Polej dressingiem sałatkę, dosyp posiekane zioła, wymieszaj i podawaj.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 1





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.