Kalmary

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g sprawionych kalmarów (umytych

oczyszczonych z resztek pokarmowych i pozbawionych chrząstek)

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżka Ouzo (Pernod lub Anis

mają podobny smak)

sok z połowy cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz

grillowana papryka

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Przekroić kalmary na pół i małym, ostrym nożem delikatnie naciąć wzór w kształcie rombów, nie za głęboko. Pokroić kalmary na kawałki o szerokości 5-6 cm. Rozgrzać oliwę na patelni lub w woku i smażyć kalmary 2-3 minuty, co jakiś czas przewracając. Dodać czosnek, Ouzo i sok z cytryny, a następnie przyprawić do smaku. Smażyć mieszając jeszcze 1 lub 2 minuty i natychmiast podawać z grillowaną papryką.

powrót

Podobne przepisy

Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.