Kalmary

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g sprawionych kalmarów (umytych

oczyszczonych z resztek pokarmowych i pozbawionych chrząstek)

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżka Ouzo (Pernod lub Anis

mają podobny smak)

sok z połowy cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz

grillowana papryka

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Przekroić kalmary na pół i małym, ostrym nożem delikatnie naciąć wzór w kształcie rombów, nie za głęboko. Pokroić kalmary na kawałki o szerokości 5-6 cm. Rozgrzać oliwę na patelni lub w woku i smażyć kalmary 2-3 minuty, co jakiś czas przewracając. Dodać czosnek, Ouzo i sok z cytryny, a następnie przyprawić do smaku. Smażyć mieszając jeszcze 1 lub 2 minuty i natychmiast podawać z grillowaną papryką.

powrót

Podobne przepisy

Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.