Paul Merret

Kalmary z chorizo i puree z ciecierzycy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kalmary z chorizo i puree z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Puree z ciecierzycy:

1 puszka (400 g) ciecierzycy, osączonej i przepłukanej

1 łyżeczki mielonego kminu

szczypta suszonych płatków chili

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione na pastę płazem noża

150 g oliwy extra virgin

sól do smaku



Dip jogurtowy:

2 łyżki jogurtu greckiego

1 czubata łyżka posiekanej świeżej kolendry



Kalmary i chorizo:

1-2 łyżki oliwy

500 g sprawionych i oczyszczonych tub i macek kalmarów, tuby pokrojone w pierścienie o szerokości 0,5 cm

250 g cienkiej kiełbasy chorizo, pokrojonej ukośnie na plasterki

12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

sok z połowy cytryny



Do podania:

zielenina (kiełki groszku, rukola i rukiew wodna)



Przygotowanie:

Zmiel w malakserze ciecierzycę, kmin, płatki chili i 1 ząbek czosnku, stopniowo dolewając oliwę cienkim strumieniem. Dopraw puree solą i przechowaj w misce pod przykryciem do czasu podania. Wymieszaj jogurt z kolendrą i wstaw do lodówki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na dużym ogniu. Podsmaż chorizo przez 3-4 min, aż się zrumieni i przełóż do miski razem z wytopionym tłuszczem na czas smażenia kalmarów. Smaż kalmary przez 3-4 min z obu stron, aż zmatowieją. Dodaj do patelni chorizo, pomidorki i pozostały ząbek czosnku i podsmaż przez minutę. Skrop zawartość patelni sokiem z cytryny i zdejmij z ognia. Rozłóż puree z ciecierzycy na 4 talerze, otocz pierścieniami i mackami kalmarów oraz chorizo. Podawaj z dodatkiem sosu jogurtowego i zieleniną.





powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.