Paul Merret

Kalmary z chorizo i puree z ciecierzycy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kalmary z chorizo i puree z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Puree z ciecierzycy:

1 puszka (400 g) ciecierzycy, osączonej i przepłukanej

1 łyżeczki mielonego kminu

szczypta suszonych płatków chili

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione na pastę płazem noża

150 g oliwy extra virgin

sól do smaku



Dip jogurtowy:

2 łyżki jogurtu greckiego

1 czubata łyżka posiekanej świeżej kolendry



Kalmary i chorizo:

1-2 łyżki oliwy

500 g sprawionych i oczyszczonych tub i macek kalmarów, tuby pokrojone w pierścienie o szerokości 0,5 cm

250 g cienkiej kiełbasy chorizo, pokrojonej ukośnie na plasterki

12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

sok z połowy cytryny



Do podania:

zielenina (kiełki groszku, rukola i rukiew wodna)



Przygotowanie:

Zmiel w malakserze ciecierzycę, kmin, płatki chili i 1 ząbek czosnku, stopniowo dolewając oliwę cienkim strumieniem. Dopraw puree solą i przechowaj w misce pod przykryciem do czasu podania. Wymieszaj jogurt z kolendrą i wstaw do lodówki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na dużym ogniu. Podsmaż chorizo przez 3-4 min, aż się zrumieni i przełóż do miski razem z wytopionym tłuszczem na czas smażenia kalmarów. Smaż kalmary przez 3-4 min z obu stron, aż zmatowieją. Dodaj do patelni chorizo, pomidorki i pozostały ząbek czosnku i podsmaż przez minutę. Skrop zawartość patelni sokiem z cytryny i zdejmij z ognia. Rozłóż puree z ciecierzycy na 4 talerze, otocz pierścieniami i mackami kalmarów oraz chorizo. Podawaj z dodatkiem sosu jogurtowego i zieleniną.





powrót

Podobne przepisy

Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.