Janella  Purcell

Kalmary z chili, czosnkiem i sałatą


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Kalmary z chili, czosnkiem i sałatą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie kalmary

2 białka

½ filiżanki mąki ryżowej

główka obranego

pokrojonego czosnku

2 łyżeczki soli wpłatkach

2 łyżeczki białego pieprzu

½ pęczka posiekanej dymki

2 posiekane czerwone chili

60 ml oleju z orzeszków ziemnych

sałata lodowa

2 łyżki posiekanej kolendry

pokrojony ogórek

 

 

Przygotowanie:


Kalmary oczyścić. Pokroić w 4-centymetrowe paski. W woku rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ubić białka. Zanurzyć kalmary w pianie, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podsmażyć dymkę, chili i imbir. Dorzucić kalmary. Dodać czosnek i kolendrę. Wyłożyć na talerz. Podawać z sałatą i ogórkiem.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.