Kalmary w soli i pieprzu

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kalmary w soli i pieprzu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo świeżych kalmarów

2 łyżki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

skrobia kukurydziana

olej do smażenia

4 posiekane zielone szalotki

2 ząbki czosnku

1 pokrojona papryczka chili

2 łyżeczki wina shaoxing

1 łyżka sproszkowanego imbiru

1 łyżka sproszkowanego selera

1 łyżka bulionu w proszku

1 łyżka soli

1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

 

 

Przygotowanie:


Przygotowujemy mieszankę przypraw. Mieszamy proszek imbirowy, przyprawę „pięć smaków”, sproszkowany seler i bulion z kurczaka oraz sól. Kalmary tniemy na trójkąty. Zanurzamy je w cieście z mąki z proszkiem do pieczenia, wody i oleju. Mieszamy, dodajemy skrobię kukurydzianą i znowu mieszamy. Ciasto musi być suche. Do woka wlewamy świeży olej warzywny. Smażymy kalmary. Gdy są gotowe, podsmażamy pokrojoną szalotkę, czosnek i chili. Dorzucamy kalmary. Przyprawiamy przygotowaną wcześniej przyprawą. Mieszamy i podlewamy chińskim winem.

powrót

Podobne przepisy

Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.