Vienio

Kalmary na czerwonej soczewicy


Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Kalmary na czerwonej soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duża szklanka czerwonej soczewicy

suszone pomidory

cebula

kalmary

skórka z cytryny

ocet winny albo jabłkowy

oliwa

pietruszka

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucamy cebulę. Po zezłoceniu cebuli wsypujemy soczewicę i posiekane suszone pomidory.
Gotujemy wodę. Na dwie szklanki wrzątku przypada 1 szklanka soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Kalmary kroimy i nacinamy w kratkę.
Szpinak i sałatę polewany sosem. Doprawiamy solem i pieprzem.
Startą skórkę z cytryny wcieramy w kalmary. Następnie kroimy je na podłużne paski (od nóżek do główki).
Tak przygotowane kalmary wkładamy do plastikowego pudełka i zalewamy po pół szklanki octem winnym i oliwą. Dodajemy czosnek. Dzięki temu powstaje aromatyczna marynata.
Na patelnię grillową wrzucamy powoli kalmary, tak, by patelnia się nie wystudziła. Grillujemy. Na sam koniec dodajemy do nich przygotowaną wcześniej marynatę. Redukujemy sos.
Na talerzu układamy zgrabny kopczyk soczewicy, na nim układamy kalmary. Polewamy sosem całość i posypujemy pietruszką

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

chochlik

postów: 1

05.10.2015 13:49

CYTUJ

super :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.