Rick Stein

Kalmary i krewetki smażone z grzybami


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Kalmary i krewetki smażone z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki (45 ml) oleju słonecznikowego

3 ząbki czosnku

175 - 225g surowych

obranych krewetek

350g oczyszczonych kalmarów

175g małych pieczarek lub boczniaków

mała zielona łagodna papryka

3 papryczki chilli

1 łyżka (15 ml) jasnego sosu sojowego

1 łyżka (15 ml) ketjap manis ( słodkiego sosu sojowego)

1 łyżka (15 ml) sosu ostrygowego

1 łyżka (15 ml) sosu rybnego

duża garść tajskiej lub zwykłej bazylii

1-2 łyżki (15-30 ml) rosołu z wieprzowiny lub z kurczaka

 

 

Przygotowanie:


Czosnek utłuc w moździerzu (można zostawić łupiny). Kalmary pokroić w krążki, macki na kawałki. Pokroić paprykę na paski, papryczki chilli drobno posiekać. Grzyby pokroić na kawałki. Mocno rozgrzać olej w woku lub głębokiej patelni. Dodać czosnek i smażyć kilka sekund. Dodać krewetki i kalmary i mieszając smażyć ok. 1-2 minut. Dodać grzyby, paprykę i papryczki chilli, smażyć kilka sekund, mieszając. Dodać sos sojowy, ketjap manis, sos ostrygowy i rybny, wszystko razem wymieszać i smażyć ok. 1 minuty. Dodać bazylię i bulion, mieszać razem przez parę chwil. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.