Agnieszka Kręglicka

Kalmary faszerowane


Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kalmary faszerowane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g oczyszczonych kalmarów (4 średnie sztuki)

1 gruba kromka czerstwej bułki

1 mała cebula pokrojona w kostkę

posiekany ząbek czosnku

6 łyżek oliwy

2 łyżki posiekanej suszonej szynki

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki drobnych rodzynek

1 jajko

siekany koperek

siekana mięta

mleko

mąka

sól

pieprz

Sos

szklanka pomidorów pelati

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 posiekany ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

ocet balsamico

sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, orzeszki piniowe, smażyć aż się zrumienią. Wymieszać bułkę z jajem, przesmażoną cebulą, rodzynkami, szynką, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem kalmary, zostawiając trochę wolnego miejsca. Spiąć tuby wykałaczkami. Obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie. Odłożyć.

Przygotować sos
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekanego pomidora. Chwilę dusić razem, dodać balsamico i przyprawy. Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.