Ruth  Rogers

Kalmar z grilla


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kalmar z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 tuba kalmara

oczyszczona i sprawiona + macki

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Przygotować salsę chilli, doprawić do smaku. Rozkroić tubę kalmara wzdłuż z jednej strony, rozłożyć i ponacinać nożem obiadowym co pół centymetra ukosem, 2 mm w głąb – w kratkę. Rozgrzać grill albo patelnię, oprószyć kalmara solą i pieprzem, posmarować oliwą i smażyć rozkrojoną tubę i macki po 50 sekund z każdej strony. Podawać z sosem chilli, rukolą i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.