Gary  Rhodes

Kalarepa z remoladą i smażony łosoś


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Kalarepa z remoladą i smażony łosoś
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sałatki:

2 kalarepy

100 ml majonezu

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżeczka posiekanych kaparów

1 łyżeczka drobno posiekanych korniszonów

2 małe posiekane sardele

50 ml kremówki

sól i pieprz

1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku



Składniki ryby:

4 porcje łososia po 75-100g

sól i pieprz

mąka do oprószenia

oliwa do smażenia

kawałek masła

parę łyżek oliwy

sok z ½ limonki



Przygotowanie kalarepy:

Odetnij łodygi kalarep, odkrój wierzchy i spody. Obierz ze skórki jak jabłko.

Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny albo ściereczkę i odciśnij sok.



Przygotowanie sosu:

Do robota kuchennego wrzuć majonez, musztardę, kapary, korniszony i sardele. Zmiksuj. Dolej kremówkę i zamieszaj, nie ubijaj. Przełóż kalarepę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dolej sos, wymieszaj. Posyp posiekanym szczypiorkiem.



Przygotowanie ryby:

Z porcji ryby zdejmij skórę i usuń ości. Posól po stronie, którą będzie widać podczas serwowania. Drugą stronę posyp solą i pieprzem. Oprósz lekko po wierzchniej stronie. Wlej oliwę na patelnię i podgrzej. Smaż filety na średnim ogniu. Dorzuć kawałek masła. Gdy się roztopi, przewróć rybę i wyłącz gaz. Nałóż kalarepę na talerz. Obok połóż usmażoną rybę. Do miseczki wlej parę łyżek oliwy. Wyciśnij sok z limonki, dopraw pieprzem i solą. Polej łososia oliwą limonkową.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.