Kalafiorowe gratin

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kalafiorowe gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






sos:

1,5 miarki mleka

liść laurowy

przekrojony ząbek czosnku

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

50 g tartego gruyère’a

sól i pieprz



gratin:

500 g różyczek kalafiora

sól i pieprz

20 g bułki tartej

2 – 3 łyżki tartego parmezanu



Przygotowanie:

Sos: podgrzać w rondlu mleko z liściem laurowym i czosnkiem. Zakryć i zestawić za 15 min z gazu. Roztopić masło. Wmieszać mąkę i podsmażać przez minutę, żeby pozbyć się surowego posmaku. Stopniowo wmieszać mleko. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wmieszać ser, posolić i popieprzyć.

Rozgrzać piekarnik do 210°C. Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić ją jak do makaronu i zblanszować kalafior przez ok. 5 min. Odlać. Wysuszyć na ręczniczku. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z sosem i nałożyć do naczynia do gratin. Posypać bułką tartą i parmezanem. Zapiekać, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki.





Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.