Kakaowy tort dla Jamiego z powidłami śliwkowymi

Przepis z programu
trudność: brak

Kakaowy tort dla Jamiego z powidłami śliwkowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Biszkopt ciemny:

6 jaj

niepełna szklanka mąki

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli



Krem:

2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)

3 żółtka

1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)

4 czubate łyżki kakao

1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)



Poncz:

1i 1/2 szklanki przegotowanej wody

6 łyżeczek cukru

1/2 szklanki cytryny

spirytus lub wódka wg uznania



Dodatkowo:

powidła śliwkowe

czekolada gorzka do posypania



Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.

Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.

Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.

Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułką tartą na dnie. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.



Robimy krem:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.



Przygotowujemy poncz:

Wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego.



Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki, startą na tarce. Wkładamy do lodówki.



Można udekorować tort np. ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygląda ładnie. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje następnego dnia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, łatwiej się dzieli. Smacznego!



Magdalena Bocoń

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

mbsanok

postów: 1

28.05.2012 13:01

CYTUJ

Przepyszny!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.