Kylie Kwong

Kaczka z chrupiącą skórką z sosem śliwkowym


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kaczka z chrupiącą skórką z sosem śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kaczka o wadze 1 ½ kg

2 łyżki mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (patrz: osobny przepis)

¼ filiżanki mąki pszennej

olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu

sos śliwkowy

filiżanka wody (1 filiżanka = 250ml)

filiżanka cukru

250 g dojrzałych śliwek

przeciętych na pół

2/3 filiżanki sosu rybnego

6 gwiazdek anyżu

2 laski cynamonu

1/3 filiżanki soku z limonki

 

 

Przygotowanie:


Opłukać kaczkę pod zimną wodą. Odciąć skórę z nadmiarem tłuszczu. Osuszyć
i natrzeć mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą. Przełożyć do miski, zakryć folią
i zostawić na noc w lodówce, aby przeszła mieszanką. Następnego dnia ułożyć kaczkę w koszyczku do gotowania na parze. Wstawić koszyczek do garnka z gotującą się wodą, gotować na parze pod szczelnym przykryciem przez około półtorej godziny, aż mięso zmięknie. Na próbę wbić czubek ostrego nożyka koło udka — wypływający sok powinien być przezroczysty). Za pomocą szczypiec kuchennych wyjąć kaczkę z garnka i ułożyć na tacy, piersią do góry, aby obciekła. Zostawić do wystygnięcia, a następnie przełożyć do lodówki. W czasie, kiedy kaczka się gotuje, przygotować sos. Na małą patelnię wlać wodę, wsypać cukier, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać śliwki, sos rybny i przyprawy i gotować kolejną minutę. Wycisnąć sok z limonki i zdjąć z ognia. Schłodzoną kaczkę ułożyć na desce do krojenia piersią do góry, za pomocą ostrego noża lub tasaka przeciąć ją wzdłuż, przez mostek i kręgosłup. Delikatnie oddzielić mięso od kości kadłuba, zostawiając na miejscu udka, nóżki i skrzydełka. Oprószyć połówki kaczki mąką, strząsnąć jej nadmiar. W woku rozgrzać olej roślinny do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Smażyć po jednej połówce kaczki w głębokim tłuszczu około 3 minuty, aż się przyrumieni, a skórka będzie chrupiąca. Za pomocą szczypiec wyjąć kaczkę z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku, odstawić na 5 minut. Używając dużego noża lub tasaka pokroić na plastry, ułożyć na półmisku i podawać, polaną gorącym sosem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona golonka miodowo-piwna
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.