Kylie Kwong

Kaczka w sosie sojowym


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kaczka w sosie sojowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kaczka o wadze około 1,8 kg

czerwony wywar

3 filiżanki wina shaoxing lub wytrawnej sherry (1 filiżanka = 250ml)

2 filiżanki ciemnego sosu sojowego

1 filiżanka jasnego sosu sojowego

2 filiżanki brązowego cukru

12 ząbków czosnku

zmiażdżonych

1 filiżanka plasterków imbiru

8 dymek

przeciętych w poprzek na pół

1 łyżeczka oleju sezamowego

10 gwiazdek anyżu

4 laski cynamonu

kilka kawałków świeżej skórki pomarańczowej

 

 

Przygotowanie:


Włożyć do dużego garnka składniki wywaru, zalać 6 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. Kaczkę opłukać pod zimną wodą. Obciąć skórę z nadmiarem tłuszczu. Kaczkę włożyć, piersią do dołu, do gotującego się wywaru, tak, aby była całkowicie zanurzona. Obgotowywać ją na małym ogniu około 25 minut, pilnując, by wywar nie zawrzał. Po tym czasie zdjąć garnek z kuchenki i zostawić na trzy godziny w temperaturze pokojowej. Za pomocą szczypiec wyjąć kaczkę delikatnie z wywaru, uważając, by nie uszkodzić skóry. Ułożyć kaczkę na tacy, aby obciekła i wystygła. Pokroić kaczkę na sposób chiński i ułożyć kawałki na półmisku. Łyżką polać po wierzchu wywarem, podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.