przepisy z programów >>

Kaczka w pomarańczach

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

składniki i przygotowanie:

Składniki:
4 umyte pomarańcze
2 piersi kacze po ok. 375 g
55 g cukru
łyżka wody
3 łyżki octu z czerwonego wina
2/3 miarki bulionu drobiowego lub wołowego
2 łyżki masła
sól i pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie pomarańczy:
Zdjąć skórkę z 2 pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw. Usunąć z niej albedo ostrym nożem. Pokroić w cieniutkie paseczki i zblanszować trzykrotnie we wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Wycisnąć sok z tych dwóch pomarańczy. Obrać pozostałe 2 pomarańcze i pokroić na cząstki, odsączyć z nich sok i odłożyć miąższ. Mamy teraz miseczkę zblanszowanych paseczków skórki, ok. miarki soku i miseczkę cząstek pomarańczy.

Przygotowanie kaczych piersi:
Naciąć tłuszcz nożem. Położyć mięso tłuszczem do dołu i wytapiać go na małym ogniu przez ok. 10 min. Wyjąć mięso i zlać tłuszcz. Zwiększyć gaz i włożyć piersi z powrotem do patelni, skórką do dołu. Obsmażyć wg uznania lub 7 min po stronie tłuszczu i 3 min po drugiej. Odłożyć na deskę, żeby odetchnęły, przykryć, żeby nie ostygły.

Przygotowanie sosu:
Wyspać cukier do wody w rondlu, zagotować i karmelizować, aż stanie się złocisty, przez ok. 3 min. Dolać ocet i sok pomarańczowy. Lekko zredukować. Teraz wlać bulion i wrzucić skórki. Wygotować do gęstości sosu. Zdjąć z gazu i wmieszać masło. Sprawdzić doprawienie. Dodać cząstki pomarańczy. Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sosem i podawać.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

skomentuj przepis >>