Kaczka w pomarańczach

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kaczka w pomarańczach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 umyte pomarańcze

2 piersi kacze po ok. 375 g

55 g cukru

łyżka wody

3 łyżki octu z czerwonego wina

2/3 miarki bulionu drobiowego lub wołowego

2 łyżki masła

sól i pieprz

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Zdjąć skórkę z 2 pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw. Usunąć z niej albedo ostrym nożem. Pokroić w cieniutkie paseczki i zblanszować trzykrotnie we wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Wycisnąć sok z tych dwóch pomarańczy. Obrać pozostałe 2 pomarańcze i pokroić na cząstki, odsączyć z nich sok i odłożyć miąższ. Mamy teraz miseczkę zblanszowanych paseczków skórki, ok. miarki soku i miseczkę cząstek pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

miranda2013

postów: 4

20.05.2015 13:14

CYTUJ

Proste i smaczne, polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.