Kaczka w pomarańczach

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kaczka w pomarańczach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 umyte pomarańcze
2 piersi kacze po ok. 375 g
55 g cukru
łyżka wody
3 łyżki octu z czerwonego wina
2/3 miarki bulionu drobiowego lub wołowego
2 łyżki masła
sól i pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie:

Zdjąć skórkę z 2 pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw. Usunąć z niej albedo ostrym nożem. Pokroić w cieniutkie paseczki i zblanszować trzykrotnie we wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Wycisnąć sok z tych dwóch pomarańczy. Obrać pozostałe 2 pomarańcze i pokroić na cząstki, odsączyć z nich sok i odłożyć miąższ. Mamy teraz miseczkę zblanszowanych paseczków skórki, ok. miarki soku i miseczkę cząstek pomarańczy.

powrót

skomentuj przepis

miranda2013

postów: 4

20.05.2015 13:14

CYTUJ

Proste i smaczne, polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.