Kaczka po pekińsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kaczka po pekińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5-2 kg kaczka

 

Marynata:

1 kawałek kory cynamonu

kawałek pokrojonego imbiru

ćwierć filiżanki jasnego sosu sojowego

pół łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)

ćwierć filiżanki miodu

1 łyżka glukozy

3 gwiazdki anyżu

szczypta białego pieprzu

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 filiżanka skrobi kukurydzianej wymieszana z połową filiżanki wody

 

Nadzienie:

5 gwiazdek anyżu

kawałek kory cynamonu

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżka posiekanego czosnku

2 łyżki posiekanego imbiru

1 + ½ łyżki soli

 

Do podania:

8 łyżek sosu śliwkowego

8 łyżeczek hoisin

10 pokrojonych dymek

1 pokrojony w paski ogórek

 

Placuszki:

1 l wody

250 g mąki

olej roślinny albo sezamowy

Przygotowanie:

Odciąć szyję i skrzydła kaczki. Małą pompką wtłoczyć powietrze między skórę i mięso. Na szyi zawiązać sznurek do późniejszego zawieszenia kaczki.
W dużym garnku zagotować wodę i dodać składniki marynaty. Zanurzyć kaczkę. Polać ją dokładnie płynem, wyjąć i zawiesić na 6-7 godzin.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kaczkę ułożyć na kratce nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Wypełnić nadzieniem. Przez 30 minut piec kaczkę piersią w górę, następnie odwrócić na 45 minut, a potem ponownie piec 30 minut piersią do góry.
Kiedy kaczka się piecze przygotować placuszki. Zagotować wodę i stopniowo wsypywać do niej mąkę. Mieszać starannie drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 minut. Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Pokroić na centymetrowe kawałki. Każdy rozwałkować na grubość pół centymetra. Usmażyć placuszki na oleju. Ułożyć je jeden na drugim i przykryć wilgotną ściereczką.
Z kaczki skroić chrupiącą skórę, a następnie mięso. Podawać z placuszkami i dodatkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.