Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki tłuszczu z kaczki albo oleju

4 kacze piersi

2 jabłka bez skóry i nasion pokrojone w cienkie plasterki

3 duże, rozgniecione szalotki

1 liść laurowy

1 łyżeczka świeżego tymianku

sól i pieprz

pół filiżanki octu cydrowego

półtorej filiżanki bulionu z kaczki albo kurczaka

pół filiżanki syropu klonowego

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Piersi zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić jabłka i szalotki. Dodać liść laurowy i tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty, wlać ocet i podsmażać wszystko, aż płyn odparuje. Wlać bulion i syrop klonowy, zagotować, zmniejszyć płomień i włożyć piersi. Gotować na małym ogniu przez 10-12 minut.
Wyłowić mięso i jabłka łyżka cedzakową. Usunąć liść laurowy. Powstały sos podgrzewać przez 10 minut, żeby odparował. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Piersi pokroić. Jabłka rozłożyć na talerzach i przykryć kawałkami mięsa. Polać sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.