Ruth  Rogers

Kaczka gotowana na parze / pieczona


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kaczka gotowana na parze / pieczona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia kaczka

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 duża marchew

2 główki młodego czosnku

seler naciowy

1 cytryna

2 duże szczypty nasion kopru włoskiego

młody ocet balsamiczny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natrzyj kaczkę solą i ponakłuwaj skórę kaczki nożem w najtłustszych miejscach. Do naczynia malaksera włóż pokrojoną marchew, główkę czosnku, białe części łodyg selera naciowego i cytrynę. Zmiel pulsacyjnie, dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Nafaszeruj kaczkę luźno przygotowanym warzywnym nadzieniem, ułóż na blasze z kratką. Nalej na dno blachy wrzątek, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz godzinę. Po godzinie zlej wodę z blachy i skrop kaczkę octem balsamicznym. Piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia, odwróć i dopiecz przez kolejne 20-30 minut. Zdeglasuj brytfankę octem balsamicznym z odrobiną masła i podaj kaczkę polaną powstałym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.