Grzegorz  Łapanowski

Kacze piersi

Grzegorz Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kacze piersi

odsłon: 16419

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


2 piersi kaczki
kilka kropel oliwy
sól
pieprz
świeży rozmaryn
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 gruszki
orzechy laskowe
miód

Przygotowanie:

Kaczkę obsmażyć na odrobinie oliwy na patelni, dodać wino, rozmaryn i przyprawy. Następnie mięso przełożyć do brytfanki i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Plastry gruszek wrzucić na patelnię, na której pozostało zredukowane w trakcie smażenia piersi wino, dodać orzechy laskowe oraz miód. Gruszki podsmażać kilka minut. Na podduszone w winie gruszki wyłożyć upieczoną pierś kaczki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.