przepisy z programów >>

Kacze piersi

Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne, Dania dietetyczne

Kacze piersi
odsłon: 14749

składniki i przygotowanie:


Składniki
2 piersi kaczki
kilka kropel oliwy
sól
pieprz
świeży rozmaryn
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 gruszki
orzechy laskowe
miód

Przygotowanie
Kaczkę obsmażyć na odrobinie oliwy na patelni, dodać wino, rozmaryn i przyprawy. Następnie mięso przełożyć do brytfanki i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Plastry gruszek wrzucić na patelnię, na której pozostało zredukowane w trakcie smażenia piersi wino, dodać orzechy laskowe oraz miód. Gruszki podsmażać kilka minut. Na podduszone w winie gruszki wyłożyć upieczoną pierś kaczki.

© Grzegorz Łapanowski

skomentuj przepis >>