Kacza pierś w sosie pieprzowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kacza pierś w sosie pieprzowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kacza pierś

łyżka koniaku

2 łyżki czerwonego wina

2 łyżeczki odsączonego zielonego pieprzu w słonej zalewie

pół miarki bulionu z cielęciny

łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°. Ponacinać pierś kaczki i wytopić tłuszcz na patelni. Odlać go i przełożyć kaczkę na 10 min do piekarnika. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania sosu.
Zdeglasować patelnię koniakiem i winem, zredukować płyn do połowy objętości. Dodać pieprz i bulion i znów zredukować o połowę. Zdjąć z gazu i wmieszać masło.
pokroić mięso. Polać sosem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.