Juta warzywna

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Juta warzywna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr wywaru drobiowego

3 liście laurowe

1 obrana i posiekana cebula

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól i pieprz

900g oczyszczonych, rozmrożonych liści juty warzywnej

120 ml oliwy

6 ząbków czosnku, obranych i drobno posiekanych

2 łyżki nasion kminu

sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Wlej wywar do garnka, dorzuć liście laurowe, przecier pomidorowy, cebulę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia. Dodaj liście juty warzywnej, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 20 minut. Dużą patelnię postaw na ogniu, od średniego do ostrego. Wlej oliwę, dodaj czosnek i nasiona kminu. Mieszaj albo obracaj patelnią. Kiedy czosnek stanie się złocistobrązowy, wylej całość na gotującą się jutę warzywną. Wyciśnij sok z cytryny i natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Teryna warzywna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree z fasoli lub z bobu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.