Grzegorz  Łapanowski

Jogurtowe curry z kurczakiem


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

odsłon: 11230

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pierś i 2 udka z kurczaka

1 łyżka garam masali

1 łyżka kminu rzymskiego

2 łyżki świeżej kolendry

1 chili

2 cm utartego korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

1 czubata łyżka ghee

sok z 1 cytryna lub limonki

duże opakowanie jogurtu bałkańskiego

1 kalafior

 

Przygotowanie:

Kmin rzymski, czosnek, chili, garam masalę, kolendrę, cukier, sok z cytryny i połowę oleju ucieramy w moździerzu. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy marynatę oraz jogurt i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie sprawiamy kalafior oddzielając różyczki od kłącza. Kłącze możemy wykorzystać jeżeli je obierzemy, odrzucimy zdrewniałe części i pokroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy ghee i olej rzepakowy. Smażymy kalafiora by się zezłocił i zdejmujemy z patelni. Następnie na patelni smażymy kurę oczyszczoną z marynaty. Łączymy podsmażoną kurę z kalafiorem i chwilę dusimy. Danie podajemy z tłuczonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

beata laskowska

postów: 1

20.08.2011 16:38

CYTUJ

w porzadku

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.