Ainsley Harriot

Jogurt grecki - domowy


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Jogurt grecki - domowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr pełnotłustego mleka od krowy (może być też mleko owcze lub kozie)

kilka łyżek dobrego jogurtu

najlepiej greckiego (dostępny w niektórych delikatesach)

 

 

Przygotowanie:


Mleko doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez pół godziny. Ostudzić, tak, by mleko było lekko ciepłe. Jogurt rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i dodać do przegotowanego mleka, wymieszać. Mleko z jogurtem przelać do ceramicznego naczynia, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach jogurt powinien być gotowy.

powrót

Podobne przepisy

Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.