Jogurt grecki - domowy

Jogurt grecki - domowy
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1 litr pełnotłustego mleka od krowy (może być też mleko owcze lub kozie)
  • kilka łyżek dobrego jogurtu
  • najlepiej greckiego (dostępny w niektórych delikatesach)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez pół godziny. Ostudzić, tak, by mleko było lekko ciepłe. Jogurt rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i dodać do przegotowanego mleka, wymieszać. Mleko z jogurtem przelać do ceramicznego naczynia, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach jogurt powinien być gotowy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA