Jeżyny z jabłkami pod kruszonką

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jeżyny z jabłkami pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę

330 g jeżyn

2 łyżki drobnego cukru

1 laska wanilii

skórka otarta z 1 cytryny

125 g mąki pszennej

100 g miękkiego jasnego cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki płatków owsianych

100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

lody waniliowe do podania



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Wymieszaj w misce jabłka, jeżyny, drobny cukier, nasionka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny i 1 łyżkę mąki. W drugiej misce dokładnie wymieszaj brązowy cukier, proszek do pieczenia, płatki i pozostałą mąkę. Dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż mieszanka zacznie przypominać konsystencją tartą bułkę. Nie przejmuj się większymi grudkami.

Rozłóż owoce do 2 żaroodpornych naczyń i posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany, a spod kruszonki wypłyną spienione soki. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.