Adam Chrząstowski

Jesiotr w borowikach


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 21979

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g fileta z jesiotra

50 g suszonych borowików w plastrach

200 g borowików mrożonych

100 ml oliwy

1 szalotka

2 posiekane ząbki czosnku

6 pomidorków koktajlowych

3 łyżki siekanej natki pietruszki

1 jajko roztrzepane

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jesiotra obsmaż tylko od strony skóry i przypraw. Suszone borowiki zagotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw na 5 minut. Wodę od grzybów zlej przez sito, aby zebrać ewentualny piasek. Plasterki grzybów wypłucz w bieżącej wodzie. Powierzchnię jesiotra posmaruj roztrzepanym jajkiem i przyklej do niej plastry borowika, na kształt łuski. Wodę, w której moczyły się grzyby odparuj by uzyskać esencję o smaku grzybowym. Na oliwie zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Na tym podduś pokrojone borowiki podlewając esencją z suszonych grzybów. Rybę wstaw do piekarnika na najwyższą półkę pod rozgrzany grill i opiekaj tylko do średniego wysmażenia. Przed podaniem, do duszonych borowików, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Dopraw i wyłóż na spód talerza. Na grzyby ułóż rybę.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.