Marta Dymek

Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

odsłon: 657

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g jarmużu

4 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki syropu klonowego

1 łyżeczka maku

skórka otarta z ¼ cytryny

spora szczypta soli i czarnego pieprzu

2 puszki fasoli

4 łyżki suszonej żurawiny

1 arkusz ciasta francuskiego

mleko roślinne do posmarowania oraz mak do posypania

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, ciasto francuskie wyjąć z lodówki.
W garnku zagotować porządnie osoloną wodę, naszykować miskę z wodą i lodem. Z jarmużu wyciąć łodygę i pociąć na równej wielkości kawałki. Następnie wrzucić do gotującej wody na 30 sekund, wyłowić na sito i błyskawicznie przełożyć do miski z zimną wodą. Po chwili wyjąć, przełożyć na sito i odcisnąć.
Jarmuż przełożyć na blachę do pieczenia, dodać wszystkie składniki poza żurawiną oraz fasolą i dokładnie wmasować w jarmuż. Następnie dodać fasolą i żurawinę, jeszcze raz wymieszać i przykryć ciastem francuskim.
Ciasto francuskie dopasować do rozmiarów formy, następnie odpowiednio przyciąć i zrobić nacięcia. Posmarować mlekiem roślinnym, obficie obsypać makiem i wsunąć do gorącego piekarnika.
Piec do czasu, aż ciasto będzie rumiane. Podawać od razu, resztę schować na lunch do pracy.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.