Annabel  Langbein

Jarmuż smażony z żurawinami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Jarmuż smażony z żurawinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 duże szalotki lub małe cebule, pokrojone w piórka

1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki

24-36 liści jarmużu

drobno starta skórka z ½ pomarańczy

¼ szklanki wody

¼ szklanki soku pomarańczowego

1 łyżka białego octu winnego

¼ szklanki suszonych żurawin

sól i mielony, czarny pieprz, do smaku

¼ szklanki migdałów w słupkach, podpieczonych i grubo pokrojonych

Przygotowanie:

Szalotki lub cebule smażymy na oliwie na dużej patelni, aż zmiękną (2 minuty). Z liści jarmużu usuwamy łodygi, kroimy je dość grubo i wrzucamy na patelnię ze skórką pomarańczową. Dodajemy wodę, gotujemy 2-3 minuty dodajemy sok pomarańczowy, ocet i żurawiny. Gotujemy, aż płyn prawie wyparuje (kolejne 2 minuty). Doprawiamy. Podajemy wymieszane z migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.