Japońskie kulki jaglane z komosą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Japońskie kulki jaglane z komosą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka kaszy jaglanej

1 filiżanka komosy ryżowej

1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka

1 łyżka startego imbiru

1 łyżka octu umeboshi

pół filiżanki tahiny

1 łyżka tamari

1 filiżanka posiekanej natki kolendry

⅓ filiżanki białego sezamu

⅓ filiżanki czarnego sezamu

oliwa

woda

Przygotowanie:

Opłukane kasze zalać 4 i pół filiżankami wody. Gotować pod częściowym przykryciem, aż wchłoną płyn. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, poza sezamem i oliwą wymieszać, przykryć i schłodzić przez całą noc.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Połowę obtoczyć w białym, połowę w czarnym sezamie. Przełożyć na blachę natłuszczoną oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Jeśli chcemy, żeby były równo zrumienione, w połowie pieczenia należy je odwrócić.

powrót

Podobne przepisy

Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Rozgrzewająca owsianka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gotowane żołędzie
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.