Delia  Smith

Jambalaya


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Jambalaya
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 krewetek królewskich

10 dag chorizo

1 cebula

2 ząbki czosnku

zielone chili

2 łodygi selera

żółta

zielona lub czerwona papryka

3 pomidory

liść laurowy

17 dag ryżu długoziarnistego

350 ml bulionu rybnego

1 łyżka sosu Tabasco

garść pietruszki i szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Bulion rybny: 8 królewskich krewetek gotujemy przez 3 minuty w połowie litra wody, z sześciu zdejmujemy skorupki, które wrzucamy z powrotem do wrzątku i gotujemy przez pół godziny. Przecedzamy. Na patelni smażymy 10 dag chorizo – ostro doprawionych papryką wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy średnią cebulę, by się zrumieniła. Dodajemy dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, zielone chilli, oczyszczone z pestek i posiekane, dwie łodygi selera, pokrojone na małe kawałki, żółtą, zieloną lub czerwoną paprykę. Selera i paprykę smażymy przez 4 minuty, by zrumieniły się tak, jak pozostałe składniki. Dodajemy 3 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane, oraz listek laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wsypujemy na patelnię 17 dag długoziarnistego ryżu. Mieszamy, by ryż pokrył się tłuszczem i wlewamy 350 mililitrów rybnego bulionu, doprawionego łyżeczką sosu Tabasco. Mieszamy, wyrównujemy powierzchnię, aby ryż był całkowicie zanurzony, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy krewetki, obrane ze skorupek, rozcięte ostrym nożem wzdłuż grzbietu i pozbawione czarnych żyłek. Jambalayę przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut, by krewetki się podgrzały. Tuż przed podaniem potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem i garstką zielonej pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kotleciki z mielonego indyka
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.