Jajka zapiekane z szynką

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka zapiekane z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże świeże jajka

plasterek szynki

7 listków estragonu

1 łyżka gęstej śmietany

masło do natłuszczenia kokilek

sól

czarny pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki

 

 

Przygotowanie:


Do zimnego piekarnika wstaw brytfannę do połowy wypełnioną wodą i nastaw temperaturę na 210 °C. Wysmaruj kokilki masłem i wsyp szczyptę soli na dno. Odłóż trochę szynki na bok. Resztę pokrój na cienkie paseczki, posiekaj estragon i wymieszaj. Mieszankę włóż do kokilek, pośrodku zostaw wgłębienie, do którego wbij jajko. Zmiksuj resztę szynki ze śmietaną, słodką papryką, solą i czarnym pieprzem. Nałóż krem na wierzch. Następnie włóż całość do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej przez 7 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.