Adam Chrząstowski

Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych


Przepis z programu Adam po pracy (wielkanoc)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Jajka w woreczkach z aromatem borowików podane na błyskawicznych plackach ziemniaczanych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 jajek

½ szklanki pokrojonych drobno borowików

3 łyżki oliwy z oliwek

2 średnie obrane ziemniaki

4 plastry wędzonej szynki

1/3 kostki masła

1 ½ łyżki siekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

olej do smażenia

woreczki śniadaniowe

 

 

Przygotowanie:


Na oliwie dość mocno wysmażyć borowiki i odstawić. Do 4 śniadaniowych woreczków foliowych rozdzielić borowiki z oliwą i do każdego wbić po 1 jajku. Woreczki związać tak, by pozostało jak najmniej powietrza w środku. Gotować w gorącej, ale nie wrzącej zbyt mocno wodzie przez 4-5 minut. W malakserze drobno zmiksować ziemniaki. Masę wycisnąć przez lnianą ściereczkę lub gazę, by oddzielić nadmiar wody. Do masy dodać 1 jajko, przyprawić i wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor. Na placki ułożyć po plastrze szynki. Woreczki z jajkami ostrożnie rozciąć nożyczkami i ułożyć na plastrach z szynką. Posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Całość polać gorącym masłem, w którym zeszklono czosnek i natkę pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasztet z grochu z kurkami
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.