Jajka w sosie winnym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka w sosie winnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina

2 miarki bulionu wołowego

4 – 8 jajek

drobno pokrojona cebula

drobno pokrojona marchew

pokrojona nać selera

rozgnieciony ząbek czosnku

liść laurowy

łodyżka tymianku

sól i pieprz

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Doprowadzić wino z bulionem w patelni do lekkiego wrzenia. Delikatnie rozbić jajka i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne, ok. 2 – 3 min. Wyłożyć jajka na talerz.
Usunąć resztki białka i przywrócić bulion do wrzenia. Dodać cebulę, marchew, seler, czosnek, liść laurowy i tymianek. Gotować na małym gazie do odparowania połowy płynu, ok. 20 min. W tym czasie roztopić na patelni łyżkę masła i obsmażyć pieczarki przez ok. 3 min. Wyjąć. Dodać drugą łyżkę masła i zrumienić na nim boczek. Wyłożyć skwarki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. W pozostałym tłuszczu przez ok. 10 min usmażyć cebulę, aż stanie się chrupka i złocista. Odlać nadmiar tłuszczu i włożyć z powrotem skwarki i grzyby. Kiedy sos odparuje, zagnieść mąkę z masłem. Wmieszać po kawałku do sosu, aż ten zacznie oblepiać łyżkę. Zagotować i sprawdzić smak. Delikatnie włożyć do sosu jajka w koszulkach, żeby je podgrzać. Podawać w szerokiej, płytkiej misce z przybraniem i sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.