Jajka rozwiedzione

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka rozwiedzione
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
4 kromki chleba

oliwa do smażenia

4 jajka



Salsa czerwona:

oliwa

½ czerwonej cebuli

½ ząbka czosnku

1 zielona lub czerwona papryczka chilli

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 puszka pomidorów (400 g)

sól i świeżo zmielony pieprz



Salsa zielona:

½ jabłka granny smith

½ ogórka

garść naci kolendry

2 małe dymki

¼ łyżeczki posiekanej zielonej papryczki chilli

sok z 1 limonki

sól



Przygotowanie:

1. Przygotować czerwoną salsę: cebulę i czosnek obrać, z chilli usunąć nasiona, wszystko drobno posiekać. Pomidory osączyć z soku. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, mieszając smażyć na małym ogniu aż się zeszklą. Wrzucić chilli i ziele angielskie, zamieszać i smażyć 1 minutę, dodać pomidory i rozgnieść je łyżką. Gotować na małym ogniu 20 minut, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

2. Zrobić zieloną salsę: jabłko i ogórek drobno posiekać, kolendrę posiekać, dymkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki zmieszać w misce, doprawić solą. Salsę można też zmiksować pulsacyjnie w malakserze.

3. Rozgrzać na patelni nieco oliwy i usmażyć jajka sadzone. Kromki chleba podpiec w tosterze lub usmażyć na oliwie na drugiej patelni.

4. Rozłożyć na talerzach po 2 kromki chleba, każdą przykryć jajkiem sadzonym, jedno polać salsą czerwoną, drugie posypać zieloną i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jajka zapiekane w bekonie
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.