Si King

Jajka po szkocku


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jajka po szkocku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 jajek

500 g mięsa z surowej kiełbasy

1 łyżeczka suszonej szałwi

½ łyżeczki suszonego tymianku

szczypta pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

125 g bułki tartej

olej roślinny

do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ugotować 6 jajek na pół twardo (białko ma być ścięte całkowicie, a żółtko lekko ścięte, ale już nie płynne). Wyjąć jajka i włożyć pod zimną bieżącą wodę. Pozostałe dwa jajka roztrzepać w miseczce.
W drugiej misce wymieszać mięso z przyprawami. Podzielić mięso na sześć porcji. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na kotlecik. Jajka osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące. Ułożyć na kotleciku ugotowane jajko i szczelnie oblepić mięsem, uważając, by między jajkiem, a warstewką mięsa nie zostało powietrze. Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażyć jajka po 2-3 przez 4-5 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, przekrojone na pół.

powrót

Podobne przepisy

Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryż z mlekiem kokosowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.