Jajka po szkocku z kaszanką

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka po szkocku z kaszanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

½ małej cebuli, drobno posiekanej

pęczek szałwii, drobno posiekanej

200 g mielonej wieprzowiny

100 g zwartej kaszanki (black pudding), drobno pokrojonej

4 jajka w temperaturze pokojowej

50 g mąki

1 jajko, roztrzepane

bułka tarta

olej do głębokiego smażenia

brązowy sos do podania



Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć do miękkości bez zrumieniania. Dodać szałwię i smażyć dwie minuty. Przełożyć do mięsa. Wmieszać kaszankę, starając się jej nie pokruszyć. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 kulki, włożyć do lodówki. Jajka włożyć do wrzącej wody na około 4 minuty, ostudzić w lodowatej wodzie, obrać. Każde jajko obkleić kulką mięsa, uformować równe kule. Każdą kulę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 ˚C, aż zaczną wypływać, co oznacza, że są gotowe. Podawać z brązowym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Brukselka w sosie musztardowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.