Jajka po baskijsku

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka po baskijsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

2 cebule w plasterkach

2 posiekane ząbki czosnku

czerwona papryka skrojona w drobniutkie paski

zielona papryka skrojona w drobniutkie paski

2 posiekane ostre papryczki lub piment d’Espelette

500 g pomidorów bez pestek

pokrojonych w ćwiartki

sól i pieprz

4 jajka

8 plastrów szynki bajońskiej lub prosciutto

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni. Przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek i paprykę, przesmażyć do miękkości. Wrzucić pomidory, posolić, popieprzyć, zakryć i dusić przez ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę, lecz trzymać patelnię na gazie, aż płyn się wygotuje, a składniki połączą się i będą miękkie.
Na powstałą masę wbić obok siebie jajka. Posolić i popieprzyć. Zakryć i smażyć (żółtka powinny pozostać luźne). Tymczasem przygotować gniazdka z szynki na talerzach. Kiedy jajka się usmażą, wyłożyć je z masą warzywną do gniazdek. Podawać na gorąco z grzankami z bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.